Scroll to Explore

Created with Sketch.

spaces made of more.

Our spaces are made with experience. Everything we know goes into everything we do.

Our spaces are made of character. They’re as unique as the communities they serve.

Our spaces are made to last. We create designs that stand the test of time.

Get in touch
house Created with Sketch.

Our latest projects

01

The Stack, E9

  • 24 apartments

  • Urbanlab_Icons_GreenRGB_Religion Created with Sketch.

    1 church

  • 1 cafe

  • Urbanlab_Icons_GreenRGB_People2-1 Created with Sketch.

    1 community space

24 new homes in the heart of East London

Located a short walk from Homerton station in the heart of Hackney, Homerton Baptist Church has built a strong community over the past 200 years. But their 1960s building had become unfit for purpose and could no longer accommodate the growth of the church. 

We worked closely with the pastor to unlock the full potential of the site and deliver a mixed-use scheme that truly serves and enhances the community. 

The spatial layout of the ground floor has been carefully designed to optimise community usage of the building, with the cafe positioned on the corner where it’s most visible to passers-by. The cafe then leads people through to the church, encouraging churchgoers to use the cafe. Activities such as weekly yoga take place in a multi-purpose community space positioned on the lower ground floor, helping to bring the community together. 

24 beautifully crafted new apartments, consisting of 1,2 and 3 beds, sit above the church to respond to the growing need for housing in the area, one of which was gifted to the church for use by the pastor. The remaining 23 were sold to successfully fund the church and make the entire development self-sustainable. Each apartment also has a private balcony, in addition to access to a communal terrace, providing residents with easy access to outdoor space and the opportunity to socialise.

To help draw attention to the wide variety of shops and boutiques nearby on Chatsworth Road, we used them as a source to dress out the 2 bedroom show apartment – ceramics and houseplants coming from Botany, sliding curtains made and installed by The Hackney Draper, a beautiful Danish chair from a wonderful vintage furniture store called Everything But The Dog, and hip clothes and bags from Triangle Store. 

With residents’ consent, we’ve also installed sensors into some of the apartments. The data collected from these helps us to better understand how people use space, helping to inform future design decisions. 

02

Old Kent Road, SE1

  • 38 apartments

Contemporary development in an urban context

Located on a forgotten and previously derelict corner of Old Kent Road, this five and six-storey development has regenerated and brought life back to this section of South London’s famous thoroughfare.  

In addition to 38 new apartments, the scheme includes a communal landscaped garden with children’s play area, and a communal roof terrace offering views across London skyline, providing all residents with access to greenery and outdoor space. Each apartment also has its own private glazed winter balcony, connecting residents with the outdoors whilst minimising noise levels and helping create a comfortable environment.

The form and facade sit seamlessly within its setting, with the brick reminiscent of the local building vernacular, whilst also creating a contemporary and striking addition to this iconic road. 

All of the apartments have now been built and successfully sold. 

03

Queens Road, SE15

  • 47 apartments

A prominent, mixed-use development in south London

Our proposed design for this mixed-use development transforms a previously derelict corner of Queens Road, Peckham; helping the site to reach its full potential. 

The scheme consists of 47 residential apartments, including 30% affordable housing, with retail space located on the ground floor. 

The building is designed around a central tiered communal courtyard – offering residents access to greenery and helping to create a sense of community and space for socialising. The building wraps around the courtyard, acting as a buffer between the busy road and the courtyard – creating a sense of peace and tranquility. The majority of apartments have been positioned to take advantage of views over the courtyard. Each apartment also has its own private balcony. 

The elevations reflect the surrounding vernacular, with the fifth storey setback to help balance the massing of the building. 

The development achieved Code for Sustainable Homes Level Four. 

04

Braemar Avenue, N22

  • 16 apartments

  • Urbanlab_Icons_GreenRGB_People2

    green spaces

  • Urbanlab_Icons_GreenRGB_Innovation1

    1 community space

Braemar Avenue

Braemar Avenue Baptist Church, a Grade II listed building, previously sat alongside an unused and dilapidated tin tabernacle. So the church approached us to see how they could use the site better for the benefit of the whole community. 

We’ve designed a new four storey building to sit on the site of the old tin tabernacle, including a new community space on the ground floor for both the church and the wider community – helping to bring everyone together. Above the community space sits 16 new apartments, including 1, 2 and 3 beds, providing much needed new housing for the area. One of these apartments will be gifted to the pastor. 

The new development tapers back from the street building line so as not to dominate the Grade II listed church building. The material palette is representative of the local vernacular, whilst also giving homage to the ‘tin-tabernacle’ – a derelict structure previously occupying the site.

A single-storey glazed link connects the existing church with the new building, whilst also creating a new welcoming entrance and coffee lounge.

05

West Ham Lane, E15

  • 17 apartments

  • Urbanlab_Icons_GreenRGB_People2-1 Created with Sketch.

    1 community facility

  • Urbanlab_Icons_GreenRGB_Religion Created with Sketch.

    1 church

  • 1 cafe

West Ham Lane

A new and improved church and community facility will be delivered on this site in Stratford, East London with flats over the upper floors. The community facility will be funded through the sale of the private residential flats.

The proposed redevelopment of the site will provide approx. 469m2 of new community / church floor space over ground and lower ground floor levels and 17 new dwellings over 5 floors with the split as follows: 9 x 1 bed units 4 x 2 bed units and 4 x 3 bed family dwellings. Every unit has its own private outdoor amenity space in the form of a terrace or balcony.

The ground and lower ground floors are for the use of the existing Baptist Church, it is envisaged that the new church and community facility will include a main congregation hall at entrance level, together with café/kitchen meeting room area, office, and toilets crèche and Sunday school.

The angled and stepped terracing of the proposed scheme reduces the overall bulk and mass of the building and provides an elegant and exciting built form on this corner site. The proposed scale, massing and form addresses the surrounding buildings appropriately.

The proposed elevations are designed to create a contemporary, striking new mixed use development in this urban context as befitting of a landmark building, reflecting the importance of the use. The mixture of materials and finishes and the articulation of form creates interest to the elevations and blends in to the immediate urban grain in a modern contemporary way. The confident styling of the building improves legibility within an otherwise fairly monotonous context.

06

Hackney Road, E5

  • 14 apartments

  • Urbanlab_Icons_GreenRGB_Space1

    contemporary mixed-use development

Hackney Road

We designed a contemporary mixed-use development on Hackney Road, East London. On the ground level there is 4,000sqft of commercial retail space, currently used as a local supermarket servicing the needs of the local community. Above, there are 14 apartments over four floors, providing luxury accommodation overlooking a small park.

The site’s proximity to neighbouring buildings meant that there were sensitive planning restrictions. This has informed the form, massing and height of the property, as well as its relationship to the surrounding low-rise buildings.

Organised around a central core, the ground floor exterior is treated in blue / grey engineering brick. This creates a striking contrast against the protruding white-rendered ‘cube’ exterior of the apartments above.

07

Frimley Road, GU15

  • 6 apartments and 2 Houses

  • Urbanlab_Icons_GreenRGB_Space1

    mixed-use development

Frimley Road

We created this new-build, mixed-use development located on a popular high street in Camberley, Surrey.

The scheme comprises a ground floor commercial unit of 4,000sqft with one and two-bedroom apartments above. The design of the mass and form, and the choice of materials, were informed by the local historical vernacular of the street. It reflects the corner street scene – both commercial high street and suburban housing – with set-back reveals, full-height windows and tapering brickwork.

08

Highgate House, N6

  • 1 house

Highgate House

This traditional Victorian London terraced house has been transformed into a wonderful modern open family home.

A new three-storey rear extension and roof terrace completely transforms previously dark areas into open, spacious, light and functional spaces. To the rear, a large kitchen, dining and family room is created which opens up to allow the luscious green backdrop of parkland to fill the large ‘picture frame’ opening.

There are now two new bathrooms and a self-contained laundry space on the first floor. The main bathroom features a walk-in shower and a bath which sits under a large window. A study / studio space is created on the second floor which is internally clad in plywood and features opening glazed doors and a staircase up to a roof terrace where the height and orientation provides views across London.

09

Rochester Square, NW1

  • 9 flats

  • Urbanlab_Icons_GreenRGB_People2

    1 community space

Rochester Square

This proposed redevelopment of a disused former spiritualist church site in Camden will provide 3,000sqft  of new community space over ground and lower ground floor level with 9 residential maisonettes.

The Residential accommodation consists of 9 flats over 4 floors (three storeys – LGF, GF, 1st and 2nd) with the split as follows: 8 x 2 bed units and 1 x 1 bed unit. Every unit has its own private balcony / courtyard space and 3 of these units provided as affordable housing.

The new community space will be naturally lit to the front by an external lightwell to the south elevation and a series of pavement lights along the internal GF access route providing natural light into the community space below. A new sole entrance is to be provided directly into the community area with wheelchair access and DDA compliant lift and stair access will also be provided from ground floor level to the lower community space.

The proposed residential units have been designed to limit overlooking to the neighbouring properties to the east and west with apertures concentrated to the North and south direction with angled louvres screening overlooking towards the west. Strategically placed lightwells penetrate the scheme, breaking up the mass of the development whilst also allowing plenty of natural light to all habitable rooms from the lower ground floor to the 2nd floor.

The proposed design of the development creates a contemporary, striking new mixed use development in this urban context as befitting of a landmark building. The mixture of materials and finishes and the articulation of form creates interest to the elevations and sections across the site whilst also blending in to the local urban grain in a modern contemporary way. Inspiration has been taken from the local vernacular and in particular the form and materials of similar scale ‘mews’ type developments within the borough of Camden.

010

Stanhope Gardens, N6

  • 2 houses

Stanhope Gardens

Victorian tradition meets contemporary modern living.

We’ve recently converted a double-fronted Victorian period house, with detached outbuilding and large rear garden, into two four and five-bedroom houses on Stanhope Gardens in Crouch End.
A two-storey, modern zinc clad extension has been built on the site’s east elevation. This wraps around to the rear of the house and steps down to a single storey across the rear elevation. The modern design is juxtaposed against the original Victorian house and makes reference to the materials of the surrounding properties. It’s designed to sit comfortably amongst its neighbouring buildings.
Inside, the interior design style is elegantly minimal, light and uplifting.

White Italian designer kitchens with quartz countertops pair with integrated stainless steel Miele appliances. Underfoot, the bleached oak flooring unifies the old space with the new space.
By rearranging the internal living area we’ve maximised space and natural light throughout the building, evident in the spacious kitchen / living room, where full height glazed sliding doors seamlessly connect the inside to the outside.

The tiered landscaped gardens have been considerately designed as private spaces, each garden enclosed by a slatted cedar timber fencing surround.
Both houses also have full basements with impressive ceiling height, that can be used as an extra guest bedroom, cinema room, or a large kids playroom. Flexible living space suited to your needs.

011

1 Russell Hill, CR8

  • 9 apartments

  • Urbanlab_Icons_GreenRGB_People2

    1 communal garden

1 Russell Hill

This development of nine apartments replaces a tiered residential house to uplift a residential road in leafy Purley. The three-storey building accommodates three two-bedroom residences on each floor, planned to provide ample living space, incorporating generously sized windows and a private balcony. Residents also have access to a communal garden and off-street parking facilities.

The traditional pitched roof masonry structure is complemented by contemporary features including glass balustrade balconies, timber detailing and render finishes that sit comfortably within the local context.

012

Archway Heights, N19

  • 25 apartments

Maximising the potential

Located on Archway Road, one of the main arteries into central London, and with such close proximity to public amenities, we identified this site as a potential opportunity for redevelopment. So, working closely with Origin Housing Group, we helped them to purchase the site and gain planning permission for our proposed scheme. 

The 9 storey scheme provides a total of 25 new apartments, with a selection of 1 and 2 beds. This includes 7 rental apartments, one of which is wheelchair accessible, and 20 affordable apartments – all of which have now been successfully sold. Each apartment was carefully designed to maximise comfort, with bedrooms positioned at the rear, away from the busy road. Residents also have access to outdoor space, with each apartment having their own private balcony. 

We designed the nine-storey residential development to maximise the potential of the site, with the building sitting right up to the site boundaries. The upper floors have been designed to take full advantage of extensive panoramic views across the breadth of London from the Olympic Park and Canary Wharf through the West End and over to West London.

Throughout the design process we worked closely with planners and the local community to ensure the development met the needs of the local community. 

The environmental measures of the design were a high priority throughout, and we designed the building to meet the Code for Sustainable Homes Level Four. We incorporated features such as whole house heat recovery ventilation to improve the air quality, high levels of insulation and a ground source heat pump.